bloggen of adverteren

Stop met adverteren, start met bloggen!

Gebruik jij advertenties om je bedrijf te promoten? En heb je daar veel profijt van gehad? Vinden potentiële klanten je website beter? Heb je reacties gekregen op je advertenties? Wordt je advertentie op social media gedeeld? Waarschijnlijk niet. Stop dus met adverteren en ga bloggen!

Bloggen biedt zoveel meer dan reclame maken. Daarom deze blog om je te overtuigen. Ik zet (helemaal gratis en voor niets!) 5 voordelen van bloggen ten opzichte van adverteren voor je op een rij.

Adverteren kost geld, bloggen niet

Als je adverteert, weet je vast dat dat schreeuwend duur is. Plaats je bijvoorbeeld een advertentie van een halve pagina in de zaterdageditie van het AD, dan betaal je ruim € 16.000,-. Een halve pagina in Volkskrant Magazine kost je ongeveer € 12.000,- . Reclame maken in een huis aan huiskrant is goedkoper, maar ook dan betaal je voor een halve pagina nog zo’n € 600,00. Bloggen kost niets. Misschien moet je een blogmodule laten bouwen voor je website, maar die kosten zijn éénmalig.

Met bloggen lok je bezoekers naar je website

Een advertentie is statisch. Je leest hem en doet er iets mee. Of niet. Als je je blog op social media deelt door middel van een link naar je website, dan lok je bezoekers hiernaartoe. En hoe meer bezoekers op je website, hoe beter deze wordt gevonden. Tuurlijk kun je je website vermelden in een advertentie, maar dan moeten mensen eerst hun mobiel erbij pakken om het adres in te tikken… Oh wacht even, ik zie dat ik een appje heb, eerst die even kijken! en weg is je aandacht.

Met bloggen krijg je interactie met je lezers

Hoe leuk is het als je niet alleen maar zendt, maar ook in gesprek kunt komen met je lezers? Een advertentie is éénrichtingsverkeer: ik zeg wat ik allemaal kan en jij kunt daar gebruik van maken. In een blog kun je ook lezers vragen naar hun mening: ik vind dit, of mijn ervaring is dat, hoe kijken jullie daar tegenaan? Dat klinkt toch al heel anders? En je kunt de input die je krijgt ook nog gebruiken om je producten of diensten te verbeteren.

Blogs worden gedeeld, advertenties (meestal) niet

Deel jij wel eens een goede blog op social media? Waarschijnlijk wel. En doe je hetzelfde met online reclame? Ok, er zijn uitzonderingen. Zoals toen Zeeman kwam met haar Bruidsjurk-actie. Maar over het algemeen zijn mensen minder geneigd reclame te delen. De kans op reacties als: Word je door hen betaald ofzo? is dan groot. Maar deel je een goede tip die in een blog genoemd wordt, dan maak je juist veel mensen blij.

Advertenties zijn vluchtig, een blog blijft

Een advertentie wordt online of in een krant of tijdschrift gepubliceerd en verdwijnt daarna weer. Een blog staat op je website en blijft daar. Zelfs jaren nadat je je blog publiceerde, is hij nog terug te vinden. We zeggen niet voor niets: Wie schrijft, die blijft.

Oh ja, adverteren heeft ook wel één voordeel: je mag er schaamteloos reclame voor jezelf in maken. Doe je dit in een blog, dan wordt dat niet gewaardeerd. Maar is dat dan wat je wilt uitstralen: Zie mij eens goed zijn en kijk wat ik allemaal te bieden heb!? Of word je liever gezien als iemand die kennis van zaken heeft en ook nog eens zo aardig is om die kennis te delen?

I rest my case!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *