teksten afbeeldingen gebuiken

Teksten of afbeeldingen van anderen gebruiken voor je blogs: mag dat?

Om inspiratie op te doen voor mijn blogs, google ik regelmatig op internet. Ik kom dan vaak interessante artikelen tegen die ik goed kan gebruiken. Maar mag je die informatie eigenlijk gebruiken? En als je een leuke foto of afbeelding ziet op internet, mag je die dan zomaar bij je blog plaatsen? Het antwoord is meestal: nee. Maar niet getreurd, er zijn wel mogelijkheden om materiaal van anderen te gebruiken voor je blog.

Links plaatsen naar artikelen

Een hele blog van iemand anders op je website plaatsen en daar vervolgens jouw naam onder zetten, kan natuurlijk niet. Maar soms is de informatie die een ander biedt zo interessant, dat je er graag iets mee wil doen. Dan kan linken naar het artikel een mogelijkheid zijn. Je haalt het artikel aan en geeft er bijvoorbeeld je eigen mening of visie over. Een link kan ook nuttig zijn om een voorbeeld te noemen van een onderwerp waar je over blogt. Zo schreef ik bijvoorbeeld een blog over gastbloggen. Als voorbeeld linkte ik naar een paar websites die gebruik maken van gastbloggers. Persoonlijk vind ik het wel netjes om van tevoren bij de eigenaar van die site te melden dat je een link wil plaatsen. Dat is vrijwel nooit een probleem en in mijn geval vonden sommigen het zo leuk, dat ze mijn blog deelden via hun eigen (grote) social media-netwerk!

Teksten citeren

Wat je ook kunt doen is een citaat uit een artikel van een ander gebruiken. Dat mag namelijk wel. Een citaat is een kort stukje tekst of een uitspraak van iemand anders plaatsen in jouw tekst. Op deze manier kun je bijvoorbeeld aangeven wat de mening van een ander is over het onderwerp waar jij over schrijft of kun je resultaten van een onderzoek vermelden . Bij een citaat moet je rekening houden met het volgende:

  • Je moet de bron en de naam van de auteur noemen, bijvoorbeeld: Bron: artikel op website, auteur: Tine Paulus: Hoe begin je je blog op een originele manier ? Website: www.tineschrijft.nl, datum (noemen als deze bekend is).
  • De tekst die je citeert moet je zo letterlijk mogelijk overnemen. Als je er toch een paar woorden of een zin uit wilt laten, dan geef je dat aan met (…).
  • De geciteerde tekst moet uit een gepubliceerde bron komen. Een brief of een mail is bijvoorbeeld niet gepubliceerd. Wil je toch citeren uit een mail of brief, dan moet je de schrijver ervan om toestemming vragen.

Foto’s en afbeeldingen gebruiken

Foto’s of afbeeldingen van anderen gebruiken om je blog te versieren, mag alleen als je hiervoor toestemming hebt gekregen. Je mag een foto of afbeelding wel plaatsen als je er in je blog echt iets mee doet. Je schrijft bijvoorbeeld een blog over slecht taalgebruik in reclames en je plaatst er een paar voorbeelden bij van advertenties met kromme zinnen of spelfouten. Wil je toch een leuke foto of afbeelding van een ander gebruiken, zonder hier later gedoe over te krijgen? Dan zijn er websites waar je foto’s kunt downloaden. Van sommige sites moet je lid zijn om de foto’s te mogen gebruiken of moet je voor de foto’s betalen. Er zijn ook sites waar je (een aantal) foto’s gratis van mag downloaden. Voorbeelden van dit soort sites zijn:

Check wel van tevoren goed of er op de foto of afbeelding die je wilt gebruiken echt geen auteursrechten zitten.

Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?

Ik blog over het schrijven van blogs voor (startende) bloggers. Vind je mijn blogs interessant en wil je er geen één missen? Mail dan naar info@tineschrijft.nl. Je krijgt de nieuwste blogs dan automatisch in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *