5 vragen over bloggen

5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met bloggen

De beslissing is genomen. Je gaat bloggen! Nu hoef je alleen nog maar achter je pc te gaan zitten en te gaan schrijven. Helaas, zo simpel is het niet. Want weet je al voor wie je gaat bloggen? En waarover? En hoe ga je je blogs bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen? Tja, toch even op de rem en een blogplan maken. Maar dat hoeft niet heel veel tijd te kosten. Stel jezelf deze 5 vragen en je bent al een heel eind op weg.

Vraag 1: Wat wil je bereiken met je blogs?

Er zijn verschillende redenen om te gaan bloggen. Bedenk wat jij met je blogs wil bereiken en richt je blogs daar dan ook op. Voorbeelden van blogdoelen zijn:

  • Je bent je net begonnen met je bedrijf en je wil het meer bekendheid geven
  • Je hebt veel ervaring op je vakgebied opgedaan en je wil deze ervaringen met anderen delen.
  • Je wil jezelf gaan specialiseren op een bepaald gebied en je wil anderen laten zien dat je veel van dit onderwerp afweet.
  • Je wil dat je website beter gevonden wordt. Regelmatig nieuwe content (zoals blogs) op je website plaatsen zorgt ervoor dat je site beter wordt gevonden.

Vraag 2. Wie is je doelgroep?

Voor wie ga je je blogs schrijven? Het maakt namelijk nogal uit of je schrijft voor mensen met de nodige vakkennis, of voor mensen die nog blanco staan tegenover jouw blogonderwerp(en). Houd bij het schrijven van je blogs ook altijd deze doelgroep in je achterhoofd.

Vraag 3. Over welk onderwerp/thema ga je schrijven?

Als je gaat bloggen, dan is het belangrijk dat lezers je blogs gaan herkennen, interesse krijgen in het onderwerp waarover je schrijft en daardoor je blogs ook gaan volgen. Schrijf daarom niet de ene keer over het kweken van rozen en de volgende keer over het schrijven van een beleidsstuk, maar maak een duidelijke keuze voor een bepaald thema of onderwerp. Zelf heb ik er bewust voor gekozen om te gaan schrijven over zakelijk bloggen. Hiermee hoop ik te bereiken dat mensen mijn naam gaan koppelen aan die persoon die veel weet over zakelijk bloggen.

Vraag 4: Waar ga je je blogs publiceren?

Er zijn verschillende manieren waarop je je blogs kunt publiceren. De meest voor de hand liggende plek hiervoor is je website. Voordeel hiervan is dat mensen die je blog lezen en geïnteresseerd zijn ook meteen kunnen zien wat je nog meer te bieden hebt. Kijk of je website een blogmodule heeft en zo niet, laat je websitebouwer er dan één maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een Google+ pagina aan te maken en daar je blogs te publiceren. Dit kun je doen door een account aan te maken op blogger.com. Ook is het mogelijk om blogs te plaatsen op blogsites als Tumblr.

Vraag 5: Op welke manier ga je je blogs verspreiden?

Om bekendheid aan je blogs te geven kun je je blogs verspreiden via social media. Zoek uit op welk medium waar jouw doelgroep zit en zorg ervoor dat je hier aandacht besteedt aan je nieuwste blogs. Op bijvoorbeeld LinkedIn kun je je hele blog publiceren via een post, maar slim is ook om alleen een update te plaatsen met een leuke/prikkelende intro en vervolgens een link te plaatsen naar de blog op je website. Dat levert weer extra bezoekers voor je website op!

Heb je al deze vragen beantwoord? Dan kun je aan de slag met het schrijven van je blogs! Veel plezier en succes!

Hulp nodig bij het bloggen?

Naast bloggen voor mezelf help ik ook anderen met bloggen. Ik kan bijvoorbeeld je blogs redigeren of ze (na een kort interview met jou) schrijven. Heb je hier interesse in? Mail dan naar info@tineschrijft.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *