Anita is 22 jaar en helemaal gek van make-up. Dagelijks struint ze het internet af op zoek naar de laatste trends. Toen vriendinnen haar regelmatig om advies begonnen te vragen, besloot ze een blog op te starten om haar kennis te delen. Ze plaatste er regelmatig mooie foto’s bij die ze via Google vond. Tot er op een dag een brief op haar deurmat lag. Anita had ongeoorloofd foto’s van anderen gebruikt. Ze moest een boete van € 500,- betalen.
Meteen de aandacht
Dit zou zomaar het begin kunnen zijn van een blog van een jurist die vervolgens informatie geeft over het gebruik van foto’s van internet voor eigen publicaties. Natuurlijk kun je zo’n blog ook beginnen met een uiteenzetting over het risico dat het zomaar plaatsen van foto’s van anderen met zich meebrengt. Maar met de bovenstaande inleiding heb je waarschijnlijk eerder de aandacht. Een mooie aanleiding om dit artikel te wijden aan storytelling in blogs.
Waarom storytelling toepassen in blogs?
Storytelling is eigenlijk letterlijk: het overbrengen van een boodschap via een verhaal. Maar waarom zou je verhalen verwerken in je blogs? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je kunt er emoties bij je lezers mee oproepen. En als mensen een emotie ervaren zullen ze je verhaal eerder lezen en onthouden. En is dat niet wat je met zakelijke blogs wil bereiken?
Hoe pas je storytelling toe in je blogs
1. Verhaal in de inleiding
Start je blog met een ‘verhaal’, zoals de inleiding van deze blog. Deze techniek is goed toepasbaar als je regelmatig over praktijksituaties schrijft. Het voordeel van storytelling is, dat je je lezers je verhaal ‘inzuigt’. Het roept herkenning of bepaalde emoties op en spoort aan tot verder lezen.
2. Beschrijf een ontstaansgeschiedenis
Heb je een product, dienst of bedrijf dat op een speciale manier is ontstaan? Maak daar gebruik van! Beschrijf de ontstaansgeschiedenis en vertel waar je tegenaan liep, wat de hoogte- maar vooral ook de dieptepunten waren en hoe je hiermee om bent gegaan. Als mensen het verhaal ergens achter weten, zullen ze er eerder een gevoel bij ontwikkelen en je beter onthouden.
3. Maak een verhalend testverslag
Sommige ondernemers testen producten of diensten van andere organisaties en vertellen over hun bevindingen in een blog. Probeer zo’n verslag eens verhalend te beschrijven. Geef bijvoorbeeld weer:
- hoe het product eruit ziet, of hoe de dienst werkt;
- in welke situatie je het product of dienst testte;
- wat het bij je opriep (irritatie, blijdschap, tevredenheid?).
Door het zo levendig mogelijk te beschrijven, laat je je lezer jouw ervaringen meebeleven.
Storytelling-regels
Emma Coats, een medewerker van Pixar, stelde’22 Rules of Storytelling’ op. Ik selecteerde er een paar die je ook goed kunt toepassen in je blogs.
Houd in gedachten wat jij als lezer interessant zou vinden, niet wat jij als schrijver leuk vindt om te schrijven. Tussen die twee kunnen namelijk grote verschillen zitten.
Focus je op een onderwerp, houd het simpel, vermijd omwegen. Het lijkt of je hierdoor waardevolle informatie verliest, maar het geeft je juist veel meer vrijheid.
Bedenk hoe je je verhaal wilt eindigen, voordat je je op de rest van je artikel richt. Het eind van je verhaal staat namelijk vast. Vanuit hier kun je je verhaal naar boven opbouwen.
Als je iets op papier zet, kun je er ook echt iets mee doen. Als je perfecte idee in je hoofd blijft zitten, zul je het nooit met iemand delen.
Negeer het eerste idee dat in je opkomt. En het 2e, 3e, 4e en 5e. Kijk niet naar het voor de hand liggende, maar verras jezelf.
Je schrijft nooit voor niets. Als een verhaal niet werkt, laat het dan liggen en ga verder met iets anders. Misschien komt het op een later moment wel van pas.
Stuur mij je ‘blogverhaal’
Zin gekregen om storytelling toe te passen in je blog? Ik daag je uit om dit ook daadwerkelijk te doen. Als je je blog naar mij mailt, kijk ik ernaar en geef je gratis tips en advies. Ben je niet zo’n schrijftalent? Dan kan ik je helpen. Ik schrijf of herschrijf je blogs en denk graag met je mee over onderwerpen.