‘Schrijf jij even een artikeltje over ons bedrijfsuitje van afgelopen woensdag? Dan kan die vrijdag mee in onze nieuwsbrief’. Zo’n vraag kan je best even overvallen. Zeker als je niet gewend bent om stukjes te schrijven voor een groot publiek. Ik schrijf en redigeer regelmatig nieuwsbrieven en zie dit soort artikelen daarom vaak voorbij komen. Ik vertel je de meest gemaakte “fouten” en geef tips over hoe je deze kunt voorkomen.
Schrijf een goede inleiding
Ik merk vaak, dat mensen geen (echte) inleiding schrijven. Je valt als lezer plotseling in het verhaal, zonder dat je enige uitleg krijgt over waar het artikel over gaat. Met een goede inleiding maak je lezers nieuwsgierig naar de rest van je verhaal. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over het jubileum van de cateringmedewerkster, dan kun je beginnen met een zin als: “Caroline verwent ons al 10 jaar met haar verrukkelijke broodjes gezond”. De inleiding is ook de plek om kort en bondig aan te geven, waar de rest van het artikel over gaat. Om verder te gaan op het voorbeeld van de cateringmedewerkster, kun je na de bovengenoemde inleidende zin schrijven: “Maar afgelopen woensdag was het onze beurt om haar in de watten te leggen. Caroline genoot van haar geheel verzorgde dag in wellnesscentrum De Zonnebloem”.
Bouw je verhaal op een logische manier op
Neem je lezer mee in je verhaal. Dat doe je het beste als je je verhaal logisch opbouwt. In het voorbeeld van het jubileum van Caroline, kun je bijvoorbeeld na de inleiding beschrijven hoe de dag verliep. Je geeft aan dat ze ’s morgens nietsvermoedend op haar werk kwam, waar haar collega’s al klaar stonden met bloemen om haar te feliciteren. En dat ze vervolgens samen met haar man naar het wellnesscentrum werd vervoerd voor een welverdiend verwendagje. In de alinea erna kun je haar haar ervaringen van die dag laten vertellen. Je eindigt met een (liefst positieve) laatste zin. Bijvoorbeeld: “Caroline had een geweldige dag, maar wij waren stiekem ook erg blij dat ze er de volgende dag gewoon weer was met haar heerlijke broodjes!”
Vermijd vaktermen en afkortingen
Ik zie regelmatig, dat mensen vaktermen gebruiken in hun artikelen. Als je schrijft voor vakgenoten, is dat natuurlijk geen probleem. Maar wil je als salarisadministrateur iets over jullie vernieuwde salarisstrookje vertellen, zorg dan dat je alleen termen gebruikt die bij alle lezers bekend zijn. Kun je niet om een vakterm heen, leg dan kort en begrijpelijk uit wat je ermee bedoelt. Hetzelfde geldt voor afkortingen. Moet je een afkorting gebruiken, schrijf deze dan de eerste keer voluit op, met de afkorting er tussen haakjes achter. In de tekst die volgt kun je gewoon alleen de afkorting gebruiken. Twijfel je over de begrijpelijkheid van je tekst? Laat hem dan aan iemand lezen die qua werk het verst van jouw vak afstaat en vraag hem of haar om eerlijke feedback.
Maak je artikel levendig
Kijk ervoor uit dat je artikel een saaie opsomming wordt of een slaapverwekkend verslag. Wat altijd goed werkt, is het verwerken van leuke of opvallende uitspraken. Noteer bijvoorbeeld die hilarische eerste uitspraak van cateringmedewerkster Caroline toen ze jullie met de bloemen zag staan. (“Zijn jullie allemaal speciaal voor mij zo vroeg uit bed gekomen?“) Vraag je iemand in je artikel naar een mening, citeer deze dan letterlijk. Schrijf dus in plaats van: “Caroline was verrast toen ze ons met de bloemen zag staan.” eens: ‘Ik moest toch even een traantje wegpinken toen ik al mijn collega’s met die prachtige bloemen zag staan!’ Quotes zijn ook prima te gebruiken in de titel van je artikel of voor tussenkopjes.
Schrijf met de lezer in je achterhoofd
Bijna het belangrijkste: zorg dat je een helder beeld in je hoofd hebt van de mensen die je artikel gaan lezen. Wat vinden zij interessante informatie en wat zouden zij over het onderwerp willen weten? Vind je dat lastig? Stel deze vragen dan aan één of twee collega’s. De antwoorden gebruik je dan als leidraad van je verhaal.
Waar loop jij tegenaan?
Met deze tips hoef je je niet meer overvallen te voelen als iemand je vraagt om een artikel te schrijven. Heb jij specifieke problemen bij het schrijven van een tekst die ik niet in dit artikel heb benoemd? Laat het me dan weten via info@tineschrijft.nl. Ik geef je tips en verwerk je vraag misschien wel in een volgende blog.