Tekstbureau Tine Schrijft! Doetinchem podcast en bloggen

Podcasts: het nieuwe bloggen?

Ik heb het in één van mijn blogs al eens gehad over vloggen als alternatief voor of aanvulling op bloggen. Nu las ik in een artikel dat een podcast volgens sommigen het nieuwe bloggen is. Daar wilde ik meer over weten. Jij ook? Ik zette de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Wat is een podcast?

Bloggen doe je met tekst, vloggen met film en een podcasting met geluid. Je maakt eigenlijk kleine radioprogramma’s. Podcasts zijn populair geworden, omdat je ze kan downloaden op je telefoon en vervolgens kan beluisteren waar en wanneer je maar wilt. Een groot voordeel van podcasting ten opzichte van bloggen en vloggen is dat je tijdens het luisteren andere dingen kunt doen, zoals autorijden. Ideaal dus voor multitaskers!

De onderwerpen

Podcastst worden gebruikt voor bijvoorbeeld radioboeken, maar het is ook een slimme manier om er je eigen bedrijf mee te promoten. Zorg er dan wel voor dat je iets interessants te vertellen hebt. De onderwerpen hoeven niet heel anders te zijn dan bij blogs en vlogs. Vertel bijvoorbeeld een mooi verhaal over een ervaring die je had of geef tips over een bepaald onderwerp. Maar je kunt ook een deskundige met een goed verhaal interviewen. Zorg in ieder geval voor voldoende afwisseling. Hierdoor blijven mensen je podcasts beluisteren.

Niet moeilijk

Het is niet heel moeilijk om een podcast te maken. Neem je podcastst op in een ruimte waar geen omgevingsgeluiden kunnen doordringen. Zorg ook voor een goede microfoon. Deze kun je via een USB-kabel verbinden met je computer. Je podcast hoeft er niet meteen perfect op te staan. Er zijn programma’s waarmee je je programma achteraf kan editen.

Maak je podcasts vindbaar

Net als bij blogs en vlogs is het natuurlijk belangrijk dat je doelgroep je podcasts weet te vinden. Je kunt ze bijvoorbeeld uploaden via een website die podcasts host, zoals LibSyn of via iTunes.  Geef er ook bekendheid aan via social media. Bied luisteraars daarnaast de mogelijkheid om zich op je podcasts te abonneren.

Aan de slag met je een eigen podcast?

Via Google vind je verschillende stappenplannen die precies aangeven wat je moet doen. Zo biedt wikiHow een praktische handleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *