gastbloggen

Is gastbloggen iets voor jou?

Wil je met je blogs een groter publiek bereiken? Dan kan gastbloggen een optie voor je zijn. Gastbloggen betekent dat je je blogs plaatst op de blog van iemand anders. Als deze blog een groot lezerspubliek heeft, is dit een mooie manier om jezelf en je bedrijf beter bekend te maken.

Wat zijn de voordelen van gastbloggen?

 • Je profileert jezelf als expert op jouw vakgebied.
 • Meer bezoekers op je website. Door in je gastblog te verwijzen naar je eigen website is de kans groot dat het aantal bezoekers op je site stijgt.
 • Een groter lezerspubliek.
 • Betere vindbaarheid van je website. Links naar jouw website die geplaatst zijn op goed bezochte, populaire websites zorgen voor een betere score bij zoekmachines

En de nadelen?

Moet iedere ondernemer dus gaan gastbloggen? Dat niet per se. Wees kritisch voordat je je vol overgave stort op je eerste gastblog. Bedenk jezelf het volgende:

 • Een goede gastblog schrijven kost veel tijd.
 • De meeste blogsites willen dat je blog uniek is. Dat betekent dat je je blog dus niet op andere websites mag plaatsen.
 • Gastbloggen is geen wondermiddel: verwacht niet dat je door het schrijven van gastblogs ineens meer klanten krijgt. Gastbloggen is slechts een onderdeel van je marketingstrategie.
 • Als je een gastblog instuurt, betekent dit niet dat je blog ook automatisch geplaatst wordt. Vaak is er een redactie die kijkt of je blog wel voldoet aan de door hen opgestelde criteria.

Aan de slag met je gastblog

Laat je je hierdoor niet ontmoedigen? Ga dan zeker aan de slag met gastbloggen. Kijk van tevoren welke blog geschikt is voor jouw gastblogs. Je kunt googelen op Gastblog in combinatie met een voor jou relevante zoekterm, bijvoorbeeld Tekstschrijven. Heb je een passende blog gevonden? Kijk dan welke artikelen goed gelezen worden. Over welke onderwerpen gaan deze blogs? Dit kun je als input gebruiken voor je eigen gastblog. Je kunt natuurlijk ook van tevoren even informeren bij het blog of ze nog gastbloggers kunnen gebruiken en of er bepaalde onderwerpen zijn waar behoefte aan is. En dan rest er nog maar één ding: aan de slag!

Waar moet een goede gastblog aan voldoen?

 1. Je blog is uniek en is (buiten je eigen website) dus niet op andere plekken gepubliceerd.
 2. Je blog sluit goed aan bij de belevingswereld van de lezers.
 3. Je blog is geen reclamepraatje voor je eigen bedrijf: lezers hebben er echt iets aan.
 4. De content van je blog is origineel. Het bevat bijvoorbeeld jouw (unieke) kijk op of mening over een bepaald onderwerp.
 5. Je gastblogs gaan over één specifiek onderwerp, bijvoorbeeld over marketing, mode of voeding.

Voorbeelden van blogs die gastblogs plaatsen:

KG Online Marketing Blog: praktische blogs over internetmarketing

Moodkids: blogs voor ouders over kinderen

Goed eten Gezond leven: blogs over gezonde voeding, mind en beweging

Meer weten over bloggen?

Ik blog elke twee weken over bloggen. De blogs bevatten praktische tips voor (startende) bloggers. Vind je mijn blogs interessant en wil je geen één missen? Mail dan naar info@tineschrijft.nl. Ik zorg er dan voor dat je mijn blogs gemaild krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *